• Varva Ner

Krossa avspänning- och avslappningsmyterna!

Trots normaliseringen och den ökande efterfrågan om olika nedvarvningstekniker, finns det fortfarande en del felaktiga myter och fördomar kvar. De olika metoderna har sedan lång tid tillbaka fått rykten som fortfarande går runt i folkmun. I veckans artikel tar vi kål på några av dessa.


Vilka fördomar finns det?

I större delar av Sverige har österländska metoder som yoga och meditation blivit allt mer populära. Trots det så är det fortfarande inte helt ovanligt att man har egna uppfattningar eller att man blir bemött av andras åsikter när man börjar praktisera avspänning och avslappning.


  • Myt 1: "Att det är en trend som kommer att gå över" - Avslappning är inget nytt, utan är snarare ett tillstånd som vi människor glömt bort. Vi föds med förmågan att slappna av, men som avtar på väg mot vuxenlivet. Därför är en egen praktik väsentlig. Tekniker inom yogans värld har funnits i över 5000 år och har utvecklats parallellt med de moderna samhället. I början var yoga en klassfråga, då bara de högst uppsatta i Indien fick ta del av kunskapen. I dag är avspänning- och avslappningsövningar inom yogan öppen för alla och är här för att stanna.

  • Myt 2: "Andra kan, men inte jag" - Alla kan utöva avspänning- och avslappningsövningar som te.x. meditation. Det är en form av mental träning som kräver praktik - som vilken träningsform som helst. Det finns en missuppfattning om att sinnet ska vara helt tyst när man praktiserar meditation, detta är fel! Lugnet och stillheten är ett resultat som kommer i följd av praktiken. Eftersom hjärnan är en färskvara, behöver man upprätthålla sin träning för att bibehålla effekterna av meditationen. Träning ger färdighet. Det är precis som när man tränar fysisk styrka, kondition eller uthållighet.

  • Myt 3: "Att det inte är tillräckligt effektfullt" - Man har svårt att förstå att något så enkelt som nedvarvning, avspänning och avslappning har en sådan stor effekt. Vi är vana vid att hårdhandskarna ska vara på för att åstadkomma något i livet. Att bromsa, och andas ut är tvärtemot bilden vi har skapat för oss själva. Därför blir man skeptisk och ifrågasättande mot nya metoder som skiljer sig från vad man är van vid. I dag har flera avspänning- och avslappningsmetoder studerats väl. De visar positiva resultat på bl. a. nervsystemet, hormonreglering, hjärnan, immunsystemet, sömn, koncentration, humör, matsmältning, kreativitet m.m.  • Myt 4: "Det är oseriöst och flummigt" - Vi är bra på att placera saker i olika fack. Hjärnan gör i själva verket det per automatik för att greppa sin omvärld. Metoder inom yoga och meditation har sedan långt tillbaka fått "flummighets" stämpel, främst från hippiekulturen på 60-talet. De har blivit djupt associerat till en särskild livsstil som man inte alltid kan identifiera sig med. Många håller fast vid den bilden och missar hur väl intrigerat dessa metoder har blivit, särskilt hos högpresterande personer - som vill kunna leverera och må bra samtidigt!

  • Myt 5: "Jag behöver inte öva avslappning" - Det finns en del missförstånd om vad kvalitativ nedvarvning egentligen är. Många förväxlar det med att sitta och slötitta på tv, ta en promenad, vara på semester eller att slumra till en stund på dagen. Även om allt de kan vara avkopplande, ger det dessvärre inte samma fysiologiska effekt som den aktiva avslappningen. Därför kommer man inte heller åt samma grad av ro och stillhet som man eftersträvar i övningarna. För att kroppen ska få möjlighet att läkas och återhämta sig behöver den vara i ett avspänt läge, i både kropp och sinne.Andning och autonoma nervsystemet

Andningen är människans främsta medel för att reglera de inre "av" och "på" knappen. Normal andningsfrekvens för en vuxen person ligger mellan 14-19 andetag per minut. Genom att förändra sitt andningsmönster kan man påverka funktioner i det autonoma nervsystemet, de sympatiska- och parasympatiska nervsystemet. Den sympatiska delen styr aktivering av kroppen och den parasympatiska reglerar vila och återhämtning.


Börja praktisera hemma

Genom att förlänga andetaget med långa djupa andetag, sänker man andningsfrekvensen och aktiverar lugn och ro systemet i kroppen. Sätt en timer på 10 minuter och lägg dig på rygg eller sitt upp bekvämt. Det spelar ingen roll vilket du väljer, det viktigaste är att ryggen är rak. Placera en hand på magen och den andra på bröstkorgen. Försök att andas hela vägen ner till magen. Fyll lungorna och låt bröstkorgen lyfta upp. Andas med full fokus, in och ut genom näsan.


Tips: Räkna dina andetag i en minut före och efter övningen för att tydligare märka skillnaden.


Lycka till! Har du några frågor eller funderingar skriv i kommentarsfältet eller direkt till info@varvaner.nu

Läs mer:

Det är på tiden att stanna upp

Lever du i duktighetsfällan?

5 klassiska misstag som leder till obalans

86 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla