• Varva Ner

Lever du i duktighetsfällan?

Uppdaterat: 23 mars 2020

Antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökar i Sverige. Framför allt är det många unga kvinnor som har höga krav på sig själv. Enligt stressforskaren Aleksander Perski har de hamnat i duktighetsfällan.


Är det en kvinnofälla?

"Hon är för tuff. Eller för snäll. Hon är för feminin. Eller för mycket man. Kjolen är för kort. Eller.." ur boken Duktighetsfällan - en överlevnadshandbok för prestationsprinsessor uppmärksammar vetenskapsjournalisten Joanna Rose och stressforskaren Aleksander Perski bl. a. kvinnans situation i samhället.


Hon behöver vara beredd på att stå emot fördomar, normer och orättvisor på arbetsmarknaden för att hon är kvinna. Hennes plats i samhället och arbetslivet är fortfarande inte lika självklar som mannens. Dessutom fortsätter arbetet hemma, där den traditionella synen på kvinnorollen fortfarande dominerar. Kvinnans rädsla att inte räcka till i relationer, på arbetet eller att brista som mamma ger uttryck i skam och skuldkänslor som bidrar med höga halter av stress.Den perfekta supermänniskan

Statistiken visar att allt fler unga kvinnor ställer näst intill perfektionistiska krav på sig själv, med allvarliga sjukskrivningar som utmattningssyndrom i följd. Att det skulle vara lata eller klena personer som blir sjukskriven p.g.a. stress är enbart fördomar. Utan det är begåvade personer med höga ambitioner som biter ihop och oftast tar alla andra före sig själv. De levererar och tar på sig massa uppgifter, för att sedan få fler - just för att de är duktiga! Utifrån ser de ut som supermänniskor som är för bra för att vara sanna.


Att vara en duktig patient

En dag säger kroppen stop. Men trots att man har blivit sjukskrivningen p.g.a. långvarig stress är den berörda personen oftast inbiten i gamla vanor, så att bli en "duktig" patient är då inte ovanligt. Man förhåller sig till sjukdomen som ytterligare en uppgift man tror att man lätt kan bocka av, för att gå vidare. Dock märker man ganska snabbt att vara duktig är en utav de största bovarna i sin tillfrisknad.


Att vara duktig är en överlevnadsstrategi man lär sig som barn. - Varva Ner

Tecken som bör uppmärksammas Förra veckans artikel skrev vi om prestationsbaserad självkänsla som går hand i hand med duktighetssyndromet, läs hela artikeln här. Tipsen som angavs passar bra även i detta sammanhang. Vill du veta ifall du har hamnat i duktighetsfällan? Då är det bra att vara vaksam på dessa tankar och beteenden.


  1. Försöker bevisa sitt värde genom att vara duktig.

  2. Vill vara lite bättre än andra för att duga inför sig själv.

  3. Ens självkänsla är baserad på vad man åstadkommer i sina dagliga sysslor.

  4. Känner en inre tvång att uppnå något värdefullt i livet.


Stoppa den inre kritikern

Självkritik är rent av en elak inre röst som säger att man bl.a. inte räcker till, inte är bra nog och som hela tiden vill att man ska göra mer, åstadkomma mer. Den inre rösten kan exempelvis kritiserar en för att man inte hunnit mer under dagen trots att man innerst inne vet om att man jobbat hårt. De destruktiva tankarna resulterar därefter i känslor som rädsla, ängslighet, ångest, skam eller skuldkänslor som slukar oerhört mycket energi. För att sluta kritisera sig själv och komma ur duktighetsfällan behöver man först öka sin självkännedom för att förstå vilken grund man står på.I våra digitala kurser kommer du kunna ta del av olika tekniker som hjälper dig att få bättre självkännedom, avslappning och återhämtning. Vi jobbar för fullt (med frekventa pauser) med att utveckla dessa tjänster, håll utkik! Har du några funderingar kan du skriva i kommentarsfältet eller till oss på info@varvaner.nu - Hoppas vi hörs!


Mer läsning

Hur du får bättre kontakt med din kropp

Så här ökar du kunskapsbanken Stress, den hormonella berg- och dalbanan


192 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla