• Varva Ner

Så här ökar du kunskapsbanken

Symtom som inlärningssvårigheter, koncentrationsbesvär eller minnesförlust är vanliga tecken på brist av återhämtning. Detta på grund av att celler i hjärnstrukturen hippocampus kan skadas vid långvarig stress och därför kan det även kännas som en evig kamp att finna motivationen och strategin för att lära sig något nytt när stressen tar över.


Viljan är en superkraft

Många förminskar kraften i viljan och andra vill så mycket att acceptansen tar stryk. Balans är nyckelord i många fall, även här. När viljan för ex. förändring är genuin kan man använda den som bränsle till sin fördel. Det är dock viktigt att komma ihåg att energin är lägre vid stressrelaterade tillstånd, så börja mindre ifall det stämmer in på dig."Riktning är viktigare än hastighet" - Varva NerSmå steg leder till stora resultat

Ett av de största misstagen man gör vid en livsstilsförändring är att direkt sätta alldeles för höga mål. Ta exempelvis de klassiska nyårslöftena som att att börja träna, sluta röka eller att äta hälsosamt. Glappet mellan 31 december och 1 januari blir oftast för stora och därför svåra att hålla. Genom att dela upp ett mål i mindre bitar blir det enklare att följa stegen och sannolikheten att man når sina mål blir då mycket större.


Vill man lära sig mer om t.ex. stress- och stresshantering, avslappningsövningar, meditation eller mindfulness? Då kan man välja att börja läsa, lyssna, titta eller delta i något inom respektive ämne, en kort stund fast kontinuerligt.

Kunskap leder till visdom

Okej, det är inte alltid sant! Ibland kan kunskap vilseleda och många gånger finner man visdom utan kunskap, men det som är sant är att rätt information vid rätt tidpunkt kan hjälpa en framåt. Information är som fröet som planteras i ens sinne. Det som verkligen kommer göra skillnad därefter är handling.


Intuition är tyst information

Intuition är svår att mäta och få syn på, men det finns en neurobiologisk förklaring av forskarna som bekräftar detta. Linköpings universitet skriver inom ämnet i en artikel på forskningen.se - ”För några år sedan upptäckte neuroforskare att den mänskliga hjärnan har dubbla system för att ta emot och analysera sinnesintryck, ett medvetet och ett omedvetet."


Detta innebär att alla bär på en omedveten röst som längtar efter att få bli hörd bland sinnets brus. Är du i kontakt med din?”Det finns en röst som inte använder ord, lyssna” - RumiVarför är kunskap viktigt?

En studie som gjordes utav norska forskare på 120 elever, resulterade i att kunskap och motivation hänger samman. Studien visade att när man begriper ett ämne bättre, ökar ens självförtroende som leder till ökad motivation inom området. Av den anledningen vill Varva Ner komprimera kunskap inom stress- och stresshantering, mindfulness, återhämtning, sömn m.m. och göra informationen lätt tillgängligt till den som vill lära sig mer.


Varsågoda! Ladda ner vår mini e-bok: 7 anledningar till att sakta ner.Har du några tankar eller funderingar? Skriv i kommentarsfältet eller maila oss på info@varvaner.nu - Varva Ner

180 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla