• Varva Ner

Skriv nedvarvning på din "To-Do list"


Varva Ner har senaste 4 veckorna kikat närmre på de tips som nämndes i artikeln Stress, den hormonella berg- och dalbanan för att nå balans. I denna artikel går vi igenom den allra sista punkten; att planera regelbunden nedvarvningstid. De flesta vet att återhämtning är A och O för hållbar hälsa, men trots det är de inte helt ovanligt att vilan kommer i kläm?


En lång lista med måsten

Det är mycket som ska hinnas med på en dag. Allt från att lämna och hämta barnen på skolan, jobba, studera, hålla deadlines, svara på mail, ringa samtal, träffa vänner, nätverka, dejta, uppdatera sociala medier, renovera hemmet, handla, laga mat, städa och samtidigt finnas där för alla nära och kära. Lägg sedan till prestationsmålen och inte minst alla de inre och yttre kraven som var och en bär på.


Har du varit under stress och tidspress en längre period? Försökt få ihop livets alla pusselbitar. Varit OS-mästare på multitasking? Känt att du har haft läget under kontroll. Bitit ihop, eftersom vilan inte är särskilt långt bort. "Jag ska först bara..."I en uppkopplad värld

Våra hjärnor är fortfarande likadana som de var under stenåldern. "Skillnaden är dock den att en tonåring i dag kan tillägna sig lika mycket information framför datorn på en dag som det tog stenåldersmannen att erövra under ett helt liv." skriver Peter Währborg som är professor i beteendemedicin, leg psykolog m.m i boken Stress och den nya ohälsan. Före teknologins utveckling var människan bättre på att använda tiden mellan två aktiviteter till mikropauser. I dag stimuleras sinnet med mobilen så fort det blir en stunds tystnad.


Vi har blivit mer noggranna med att ladda våra elektroniska prylar än oss själva.

Den berömda väggen

Långvarig stress förekommer på grund av obalans mellan aktivitet och passivitet. Aktivitet är när kropp eller sinne är i högvarv medan passivitet är när kropp och sinne får varva ner, pusta ut och vila. Olyckligtvis blir obalansen så pass stor för en del så att de når till utmattningssyndrom. Diagnosen som är den vanligaste orsaken för långtidssjukskrivningar i Sverige.


Utmattningssyndrom är ett hett ämne som hörs allt oftare på tv och nyheter. En känsla av paralyserad trötthet med bl. a. förekommande koncentrationssvårigheter, minnesförlust, ljud och ljuskänslighet, smärta och humörsvängningar. Det är många som har börjat dela med sig offentligt om sin historia och om dysfunktionaliteten som medföljer i vardagen tillsammans med utmattning. Stort tack till alla er, ni gör ett viktigt jobb!

Sömnens funktion

I urminnes tider har sömnens funktion varit att återställa det vi har förbrukat och slitit ut under dagen, därmed människans största medel för återhämtning. För att kropp och sinne ska kunna bearbeta intryck, stress och andra påfrestningar som man har haft under dagen behöver man få tillräckligt av den djupa sömnen. Dessvärre har studier visat att stress är största anledningen till sömnbesvär och att sömnen inte alltid räcker till.


Vad gör man när sömnen inte är tillräcklig?

Planera tid för återhämtning

För att undvika utmattningssyndrom eller för att återhämta sig från en, behöver man avsätta tid för nedvarvning så att både kropp och sinne får möjligheten att vila utöver nattsömnen.

Kommer det inte helt naturligt för dig att bromsa och djupandas med jämna mellanrum, då är det bra att schemalägga det. Det är naturligt att känna motstånd inför att skriva ytterligare en sak till i sin "att göra lista" ifall man upplever tiden som en bristvara. Det blir ännu ett måste som ska hinna med.


Men tiden är inte en bristvara. Tänk på det, vi har alla 24 h med nya valmöjligheter varje dag. Frågan är; vad är viktigast för dig? Tar du din hälsa på allvar? Vad prioriterar du? Kan du dra in på något för att lägga mer tid på återhämtning? Varje minut är nämligen betydelsefull. Du kanske lyckas skrapa ihop 10 minuter per dag. Det är en alldeles utmärkt början! Successivt kan du därefter trappa upp. Lite varje dag resulterar till mycket en vacker dag!5 tips på nedvarvning övningar:


  1. Räkna dina andetag. När sinnet far iväg tar du snällt tillbaka din uppmärksamhet på dina andetag och räknar om.

  2. Gå på en mindful promenad. Gå sakta och försök vara närvarande i alla dina sinnen. Låt tankarna få komma och gå. Kolla lite extra på naturen omkring dig.

  3. Slappna av i kroppen. Blunda och scanna av din kropp. Hur känns den? Går det att slappna av i musklerna? Släppa ned axlarna lite? Mjukna upp käken?

  4. Lyssna på avkopplande musik. Gör det bekvämt för dig själv och njut av några stillsamma låtar. Kanske tillsammans med en kopp te?

  5. Möt dig själv. Skapa en stressfri zon i ditt hem med levande ljus och dofter du tycker om. Här tillåter du dig själv att släppa alla måsten och yttre krav. I din zon får du chansen att möta dig själv för en stund.


Stort lycka till! Har du några frågor eller funderingar skriv i kommentarsfältet eller direkt till info@varvaner.nu


168 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla